ÖPDP 2. DÖNEM ÇAĞRISI
“Projeni Seç Harekete Geç!” sloganı ile yola çıkan Öğrenci Projeleri Destek Programı 2. dönem çağrıları açıldı. OMÜ öğrencilerinin açılan 9 başlıkta (1. Gönüllülük Esaslı Sosyal Hizmet; 2. Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, 3.Yenilikçi Fikirler, 4. İklim Değişikliği, 5. Dijital ve Gelişen Teknolojiler, 6. Veri ve Bilgi İşlem Teknolojileri, 7. Eğitim, Kültür ve Sanat, 8. Sağlık, 9. Çevre Bilinci) başvuracağı projelere 5.000 Türk Lirası’na kadar hibe desteği sağlanacak. Proje başvuruları 15-31 Mart 2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına elden teslim edilecek ve proje evraklarının birer kopyası taratılarak opdp@omu.edu.tr adresine eposta yolu ile iletilecektir.
Proje başvuru süreci hakkında detaylı bilgi Öğrenci Destek Programı Kılavuzu’nda yer almaktadır. Kılavuza ulaşmak için tıklayınız. Proje başvuru evrakları: (OMÜ KALEM Dokümanlar bölümünden indirilebilir. https://kalem.omu.edu.tr/tr/document_categories)
PP.4.7.FR.0187 Öğrenci Projeleri Destek Programı Koordinatör Görevlendirme Formu PP.4.7.FR.0190 Öğrenci Projeleri Destek Programı Proje Başvuru Formu PP.4.7.FR.0189 Öğrenci Projeleri Destek Programı Proje Bütçe Formu
Proje son başvuru tarihi: 31.03.2022 16:00
Proje ön değerlendirme: 01.04.2022
Proje içerik değerlendirme: 08.04.2022
Proje etkinlik kurulu değerlendirmesi: 11-14.04.2022
Kabul edilen projelerin ilanı: 18.04.2022
PROJE KAPSAMINDA BAŞVURULARI ALINACAK OLAN TEMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR:
1. Gönüllülük Esaslı Sosyal Hizmet;
Gönüllülük; kişinin tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla, bireysel çıkarlarını gözetmeksizin ve hiçbir maddi beklentisi olmaksızın, topluma faydalı olma arzusuyla, fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanabilmesi durumudur. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile gönüllülük faaliyetleri arasında doğru bir orantı bulunmaktadır. Gönüllülük projeleri; fiziki güç, zaman, bilgi, beceri, sanatsal yetenek gibi imkân ve özelliklerinden bir veya bir kaçını proje çalışmaları için kullanabilecek durumda olan ve bunun karşılığında parasal kazanç veya başka bir menfaat beklentisi taşımayan gençlerin katıldığı, toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye yönelik projelerdir. Proje ile gençlerin, yazılı ve görsel çalışmalar ile gönüllülük faaliyetlerini anlatmaları teşvik edilmelidir. Gönüllü gençlerin faaliyet ve eserlerinin sergi ve gösterilerle paylaşılması projenin amaçlarına önemli katkı sağlayacaktır.
2. Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor;
Günümüz insanının hayatında derinlemesine yer alan ve toplumsal yapıyı şekillendiren önemli bir unsur olarak karşımıza çıkan spor, aynı zamanda gençlerin beden ve ruh sağlıklarının gelişiminde ve toplumların sosyal bütünleşmesinde de önemli roller oynamaktadır. Spor, genç ve dinamik nüfusuyla ön plana çıkan ülkelerden biri olan ülkemizde sağlıklı nesillerin gelişmesinde, halk sağlığının korunmasında, sosyal barışın tesis edilmesinde ve sosyal uyumun geliştirilmesinde önemli fonksiyonlar üstlenmektedir. Teknolojik değişim ve gelişmeler yeni bir hayat biçimini de beraberinde getirmekte, yeni hayat biçimi de insanlar açısından hareketsizlik, obezite, stres vb. olumsuz sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Program ile sporun sevdirilmesi ve hayat tarzı haline getirilmesi, gençlerin spor faaliyetlerine katılımının artırılması, sporun tabana yayılması hedefinde daha etkin sonuçlar alınması ve toplumsal faydanın daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak projelerin desteklenmesi öngörülmektedir. Proje kapsamında, gençlerin yazılı ve görsel çalışmalar ile yaptıkları faaliyete dair izlenimlerini ve deneyimlerini paylaşmaları teşvik edilmelidir. Gerçekleştirilecek sergi ve gösterilerde, yapılan faaliyetlerin çıktıları ile birlikte gençlerin deneyimleri de paylaşılabilir
3.Yenilikçi Fikirler;
Yenilikçi fikir projeleri, geleneksel kalıplardan kurtularak özgün, yenilikçi, sade tasarımlar ile fikir aşamasında kalmayan, yeni bir ürün meydana getirilen veya var olan bir fikri geliştirerek akılcı çözümler üretilen projelerdir. Gençler bilimsel gelişmelere ve teknolojik değişimlere ileri yaş gruplarına göre daha kolay uyum sağlamaktadırlar. Gençlerin değişim ve gelişime açık bu durumu, ülkelerin gelişimi açısından genç nüfusun eğitiminin ve fikirlerinin dikkate alınmasının ve kalkınma sürecine katılmasının hayati önemini belirginleştirmektedir. Program ile gençlerin hayatın her alanında uygulanabilecek yenilikçi fikirlerini ortaya koyabilmeleri amaçlanmaktadır. Doğal tarımdan iletişim teknolojilerine, bilişim teknolojilerinden sanat alanına, güvenlik teknolojilerinden spor alanına, gençlerimizin fikirlerinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, gençlerin yazılı ve görsel çalışmalar ile yaptıkları faaliyete dair izlenimlerini ve deneyimlerini paylaşmaları teşvik edilmelidir. Gerçekleştirilecek sergi ve gösterilerde, yapılan faaliyetlerin çıktıları ile birlikte gençlerin deneyimleri de paylaşılabilir. TEKNOFEST, Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. Genel olarak millî teknolojileri teşvik edip geliştirmek ve insanları bu alanda bilinçlendirmeyi hedeflemektedir.
4. İklim değişikliği;
Yeşil Mutabakat (Green Deal) Çağrısı, 2050 yılına kadar Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirmek konusundaki genel hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar tasarlamayı, Ar-Ge ve yenilik projeleri yoluyla bu hedeflere katkı sunmayı amaçlamaktadır. İklim değişikliği ile mücadele, temiz, erişilebilir ve güvenli enerji, temiz, döngüsel ekonomi için sanayi, enerji ve kaynak verimliliği sağlanmış binalar, sürdürülebilir ve akıllı hareketlilik/ulaşım, tarladan sofraya tarım, ekosistem ve biyoçeşitlilik, sıfır kirlilik, toksinlerden arınmış çevre konuları hakkında fikirlerinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.
5. Dijital ve Gelişen Teknolojiler;
Hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için; modern imalat ve bilişim teknolojilerinin desteği ile verimlilik ve yüksek katma değer odaklı imalat sanayi yapısının oluşturulması gerekmektedir. Akıllı dijital teknolojiler kullanılarak imalat ve ilişkili proseslerde hız ve verimlilik arttırılabilmekte, birbirleri ile haberleşen nesnelerin otonom eylemleri ile prosesler optimize edilebilmekte ve hata - bakım - stok masrafları azaltılabilmektedir. Yeni nesil bilgi işlem, veri teknolojileri ve altyapılarını geliştirerek ve bu teknolojilerin kullanımını sağlayarak küresel olarak ilgi çeken, güvenli ve dinamik çevik veri ekonomisi oluşturmak, Proses teknolojisi, ekipman, malzeme ve imalat, bileşenler, modüller ve sistem entegrasyonu, Yapay zeka, uç bilgi işlem ve gelişmiş kontrol, Mimari ve tasarım: yöntemler ve araçlar, Kalite, güvenilirlik ve siber güvenlik, Ulaşım, Enerji, Dijital Endüstri, Tarımsal gıda ve doğal kaynaklar, Dijital Toplum konuları hakkında gençlerimizin fikirlerinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.
6. Veri ve Bilgi İşlem Teknolojileri;
Bilgi teknolojisi, her türlü sistem alt yapıya hizmet veren verileri oluşturmak ve bu verilere ulaşmak için oluşturulan sistemlerin tamamını kapsar. Bilgi aktarımı, veri dağıtımı, veri depolanması ve korunması gibi birçok konu ve sistemi bir arada yürüten, bilgisayar, akıllı telefon işletim sistemleri ile bu işleri tamamlayan yapıların tamamını içine alan sitemler bütünüdür. Yazılım desteği, siber saldırılara karşı güvenlik ağları, Veri kaybı oluşmaması sistemi denetlemek ve gereken tüm güvenlik tedbirlerini alma, Veri kaybı olan ya da geçici veri kaybı oluşan durumlara da sistem alt yapısı üzerinden verileri yeniden yükleme konuları hakkında gençlerimizin fikirlerinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.
7. Eğitim, Kültür ve Sanat;
Gençlerin kültürel ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan, gençliğin bu alanda ihtiyaç duyduğu faaliyetlerin geliştirilmesi ile gençlerin eğitim, kültürel ve sanatsal faaliyetlerle toplumla bütünleşmelerini desteklemeye yönelik projelerdir. Gençlerin kültür ve sanat bilincini, sadece popüler olandan yola çıkarak değil, yerel ve evrensel değerler arasında denge gözetilerek ve milli kültürüne odaklanarak edinebilmesi; kültürel değerlerimiz, örf ve adetlerimiz, geleneksel sanat dallarımız hakkında doğru bilgiye sahip olabilmesi, Ülkesine, tarihine, dolayısıyla geleceğine sahip çıkacak nesillerin yetişmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Proje teklifleri, gençlerin kültürel ve sanatsal alanda gelişimlerini sağlayacak eğitim imkânları sunmayı amaçlayabileceği gibi, bu alanlarda ürün ortaya çıkarma, ürünlerini bir araya getirme, sergileme ve yarıştırma imkânları sunmayı da içerebilir. Dezavantajlı gençlerin yaşadıkları sosyal çevrede akranları ile uyumunun sağlanmasında ve bağımlılıkla mücadele alanlarında kültür ve sanat projeleri önemli rol oynamaktadır. Proje kapsamında, gençlerin yazılı ve görsel çalışmalar ile yaptıkları faaliyete dair izlenimlerini ve deneyimlerini paylaşmaları teşvik edilmelidir. Gerçekleştirilecek sergi ve gösterilerde, yapılan faaliyetlerin çıktıları ile birlikte gençlerin deneyimleri de paylaşılabilir
8. Sağlık;
Günümüz insanının hayatında derinlemesine yer alan ve toplumsal yapıyı şekillendiren önemli bir unsur olarak karşımıza çıkan sağlık, aynı zamanda gençlerin beden ve ruh sağlıklarının gelişiminde ve toplumların sosyal bütünleşmesinde de önemli roller oynamaktadır. Teknolojik değişim ve gelişmeler yeni bir hayat biçimini de beraberinde getirmekte, yeni hayat biçimi de insanlar açısından hareketsizlik, obezite, stres vb. olumsuz sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Program ile sağlık ile ilgili konularda bireylerin sağlıklı yaşamlarında kaliteyi artıracak daha etkin sonuçlar alınması ve toplumsal faydanın daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak projelerin desteklenmesi öngörülmektedir. Proje kapsamında, gençlerin yazılı ve görsel çalışmalar ile yaptıkları faaliyete dair izlenimlerini ve deneyimlerini paylaşmaları teşvik edilmelidir. Gerçekleştirilecek sergi ve gösterilerde, yapılan faaliyetlerin çıktıları ile birlikte gençlerin deneyimleri de paylaşılabilir.
9. Çevre Bilinci
Doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği, küresel ısınma, buzulların erimesi gibi çevre sorunları dünya için çok büyük tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Ekolojik çevrenin bozulmaya başlaması pek çok doğa olayını da karşımıza çıkarmaktadır. Bilim insanlarınca çevre sorunlarının en büyük küresel tehditlerden birisi olacağı görüşünden hareketle gençlerimize de büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. İnsan ile tabiat arasındaki ilişkinin geliştirilmesi, gelecek kuşakların ve doğada yaşayan tüm canlıların temiz hava soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri gençlerimizin çevrecilik ve doğayı koruma konusunda toplumsal duyarlılık sahibi bireyler olarak yetiştirilmesi ile sağlanabilir. Çevre bilinci projeleri ile gençlerin; doğayı koruma konusunda bilinçli, aşılmaya çalışılan çevre sorunlarına yönelik çözüm üretme kabiliyeti yüksek bireyler olmaları amaçlanmaktadır. Projeler ile gençlerin yazılı ve görsel çalışmalar ile yaptıkları faaliyete dair izlenimlerini ve deneyimlerini paylaşmaları teşvik edilmelidir. Gerçekleştirilecek sergi ve gösterilerde, yapılan faaliyetlerin çıktıları ile birlikte gençlerin deneyimleri de paylaşılabilir.